İşitme cihazları işitme kaybı yaşayan milyonlarca kişi tarafından 100 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Geçmiş dönemde elektronik olmayan cihazlar var iken günümüzdeki tüm cihazlar tam elektronik olarak üretilmektedir. Her elektronik cihazda olduğu gibi işitme cihazlarının da bir kullanım ömrü olmaktadır.
İşitme cihazları genel olarak bakıldığında kulak arkasına ve kulak içine yerleştirilen cihazlar olarak ayrılmaktadır. Ana parçaları hoparlör, mikrofon ve entegre olan işitme cihazları, içerisindeki bu elektronik parçalar sebebiyle hassas cihazlar sınıfındadır. Yerleşim bölgesi olan kulaklar, işitme cihazları için yüksek risk taşıyan nem ve kulak kiri gibi etkenler barındırmaktadır. Elektronik tüm cihazlarda olduğu gibi işitme cihazlarında da sıvı teması birincil derecede tehlikelidir. Bu sebeple işitme cihazının ömrünü belirleyen etkenlerin başında cihazın nasıl kullanıldığı gelmektedir. Kullanıcı tarafından rutin bakımları yapılan, nem-kir-tozdan korunan ve teknik serviste periyodik bakımları gerçekleştirilen cihazlar uzun süreler kullanılabilir. Ancak dikkatsiz ve kullanım talimatına aykırı kullanılan cihazlar normalden daha kısa süreli bir ömre sahip olacaktır. Cihazın ömrünü belirleyen etkenlerden birisi cihazın kalitesi iken diğer sebep ise kullanımı olacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından sağlanan hak ile, işitme kaybı tanılanan sosyal güvence sahibi vatandaşlarımız 1012,5 TL’lik işitme cihazı desteği alabilmektedir. SGK tarafından yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği(SUT)’ta belirtilen ilgili maddeler işitme cihazı desteğinin 5 senede bir alınabileceğini gösteriyor. Yorumlamak gerekirse SGK bir işitme cihazının ömrünü 5 sene olarak nitelendiriyor ve 5 senede bir işitme cihazı için ödeme yapmayı kabul ediyor. Ülkemizde satılan işitme cihazlarının da garanti belgelerine bakıldığında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili prosedürleri göz önüne alınarak işitme cihazlarına 5 yıl boyunca parça sağlama ve bulundurma teminatı verildiği görülmektedir. Satılan her işitme cihazı için verilen garanti süresi haricinde cihazın bozulma durumuna göre üretici firmaya 5 sene boyunca parça bulundurma ve tamir zorunluluğu getirilmiştir. Buradan da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın işitme cihazının kullanım ömrünü 5 yıl olarak belirlediğini anlayabiliriz.
SGK ve Gümrük Ticaret Bakanlığı’nın ilgili protokolleri işitme cihazının ömrünü 5 yıl olarak gösterse de, doğru ve bakımlı kullanılan bir işitme cihazı kullanıcısı 10 yıldan uzun süre aynı cihazı kullanabiliyor. Genel olarak bakıldığında elektronik cihaz grubunda olan işitme cihazlarının genel ömürleri 5 yıl belirlenmekle beraber, kullanıma bağlı olarak bu süre uzayabilir ya da kısalabilir.