Kulak Kalıbı Nedir?
İşitme cihazı için kullanılan kulak kalıbı, kulaktan alınan iz ile kişiye özel yapılmaktadır. Gelişim çağında ki bebek ve çocuklarda 4 ile 6 ayda bir kez kalıp değiştirilmelidir. Yetişkinlerde ise 6 ay ile 1 sene içerisinde bir kez kalıp değişikliğinin yapılması tavsiye edilir. İsteğe bağlı olarak şeffaf olarak yapılan kulak kalıbı, farklı renklerde yapılabilir.
Kulak Kalıbı Temizliği Nasıl Yapılır?
Kulak kalıbı, kulak içinde ter ve neme maruz kalmaktadır. Kulak kalıbınızın temizliğini günlük olarak yapmanız, gerekirse su içerisine atılan yani suda eriyen nem tabletleri ile temizlemeniz gerekmektedir.
- İlk olarak kalıbı, cihazdan ayırın.
- Kir var ise, fırça yardımı ile kabını fırçalayınız yoksa havlu kağıt ile temizleyiniz.
- Kalıp temizleme kasesi içine işitme cihazı kalıp temizleme tableti koyun ve biraz su ekleyin. İçine de kalıbınızı koyun ve 15-20 dakika bekletin.
- Kalıbınızı sudan çıkarttıktan sonra su ile durulayın ve işitme cihazı hava üfletici pompa yardımı ile içerisinde kalan suyun dışarı çıkmasını sağlayın.
İşitme Cihazı Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
İşitme cihazına gerek duyulduğu durumlarda bu cihazın tercihi yapılırken dikkat edilmesi ve titizlik gösterilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Yaşanılan işitme kaybının türüne göre, işitme kaybının hangi frekans aralığında olduğuna göre, konuşmaları anlama derecesine, kulakta yaşanılan rahatsızlığın türü ve kişisel tercihlere göre cihaz seçimi oldukça büyük önem taşımaktadır. Farklı işitme cihazı türleri incelenip değerlendirilerek günlük yaşamınıza olumsuz etki etmeyecek ve işitme kalitenizi en yüksek oranda düzeltebilecek ve kulak yapınıza ve şekline en uygun cihaz tercih edilmelidir.
İşitme Cihazı Kalıbı Nasıl Çıkarılır?
İşitme cihazlarının kalıpları kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Gelişim çağında olan çocuk ve gençlerin genel itibariyle 6 ay gibi bir sürede kalıp değiştirmeleri ve yenilemeleri gerekebilmektedir. Yetişkinlerde ise sağlık açısından yılda bir kez kalıp yenilemeleri sağlık açısından tavsiye edilmektedir. İşitme cihazı kalıp alma işlemi esnasında yüksek ve nem oranı yüksek olan bölgelerde yaşayan kişilere daha sert kalıplar kullanmaları önerilmektedir. Kalıplarda tercihe bağlı olarak farklı renkler de kullanılabilmektedir.
Kalıp Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Kanal içi tipindeki işitme cihazlarının kalıbı mümkün olduğunca her gün temizlenmeli ve filtresi kontrol edilmelidir. Kulak arkası kalıplarda ise günlük olarak temizlenmeye özen gösterilmeli ve gerekli görüldüğünde kalıbı temizleyebilmek için suda erime özelliğini sahip özel temizleme tabletleri kullanılarak temizliği sağlanmalıdır.
Kalıbınızı doğru şekilde temizleyebilmek için;
- Kalıbı işitme cihazından dikkatli bir şekilde ayırın,
- Eğer görünür kir var ise fırça veyahut yumuşak bir bez ile temizleyin,
- Kalıbınızı duru suyla güzelce yıkayın,
- Kalıbınızı yıkadıktan sonra güzelce kurumasını sağlayın,
- Hortumun kuruduğundan emin olmanız oldukça önemlidir. Hortumda kalacak bir damla su bile hem işitme kalitenizi engelleyecek hem de cihazınızı bozabilme tehlikesi oluşturacaktır.